Contul meu Wishlist0
Produse

Fictiune și aventură

Afişare 1 - 40 din 66 (2 pagini)

Carti fictiune versus lumea reală

   Carti fictiune promovează un gen literar care poate avea efecte puternice asupra psihicului uman și poate schimba realitatea. Dacă vrei să înțelegi mai bine lumea din jurul nostru, cărțile simple non-ficțiune nu sunt suficiente. De exemplu, una dintre cele mai faimoase opere ale literaturii este Don Quijote, care conține cea mai mare ironie pe care o ființă umană ar putea exprima vreodată. Dar are ficțiunea aceeași influență asupra modului în care gândim? Emero.ro își propune să aducă în fața publicului său acest gen împreună cu câteva considerații de ordin critic.
  Aceste carti fictiune includ adesea elemente din lumea reală și le mixează cu elemente fantastice. De exemplu extratereștrii, tehnologia și culturile avansate. Science-fiction poate conține, de asemenea, elemente de fantezie, cum ar fi posibilitatea unui evoluții viitoare fantastice a vieții pe Pământ. Mulți scriitori au folosit tema inocenței pierdute pentru a crea o lume chiar mai înspăimântătoare decât cea reală.

  În topul acestui gen literar science-fiction este lider. Romanele care descriu societăți modelate de noile tehnologii sunt foarte apreciate de către publicul larg, probabil din dorința de a evada dintr-un cotidian ce nu este foarte ofertant. Faptul că extratereștrii pot vizita Pământul, oamenii pot avea brațe bionice iar oamenii de știință ar putea descoperii nemurirea fac din aceste carti de fictiune o alternativă digerabilă la problemele curente ale unui cetățean obișnuit.
  Iar faptul că tehnologia de editare genetică l-ar putea transforma la un moment dat, într-un viitor palpabil, dintr-o ființă limitată și anostă în salvatorul universului, este un combustibil suficient de puternic pentru orgoliul său încât să devoreze și următoarea astfel de carte. Dar să nu judecăm la grămadă, sunt o mulțime de carti de fictiune ce constituie adevărate bijuterii ale genului. Literatura anglo-saxonă abundă de exemple, unul din cei mai importanți și apreciați autori ai săi fiind Ray Bradbury.

Carti fictiune și granița către non-ficțiune

   Carti fictiune ne aduc în față exemple remarcabile de măiestrie literară. Mulți autori de carti fictiune adulti au folosit tehnici ficționale în romanele lor non-ficționale, unul dintre cele mai relevante exemple fiind Truman Capote. În cartea sa „In Cold Blood”, care este considerată una dintre cele mai remarcabile lucrări non-ficțiune ale literaturii Americane, autorul a folosit cu atâta ingeniozitate amestecul de realitate și de închipuire în descrierile sale, atât de bogate și evocatoare, încât este dificil să le separăm.
  Întorcându-ne la subiectul nostru, carti fictiune adulti, remarcăm că la o evaluare cantitativă cel mai răspândit gen este ficțiunea romantică. Un roman precum Outlander, bazat pe un romantism istoric, a cunoscut un succes incredibil în rândul cititorilor din Statele Unite sau din Regatul Unit, fascinați de extraordinara poveste de dragoste dar și de intriga istorică dintre Scoțieni și Englezi. Iar călătoriile în timp nu au fost decât un mic bonus menit să condimenteze povestea.

  Care este diferența dintre carti fictiune adulti și ficțiunea pentru tineret? În general, ficțiunea pentru adulți este un tip de ficțiune mai sofisticat. Constă adesea în narațiuni complexe, cu un protagonist prins într-o dilemă morală, pe care el sau ea o rezolvă sau încercă să o rezolve. Cu toate acestea, există și unele variații în cadrul acestui gen, care încorporează elemente atât de ficțiune pentru tineret, cât și pentru adulți.
  De exemplu, Leaving Las Vegas este un roman dramatic despre un tânăr care se luptă cu demonii săi personali și cu alcoolismul care se înrăutățește progresiv. În carti fictiune adulti se oferă personajelor timpul necesar pentru a se dezvolta, a crește tensiunea, iar accentul este pus pe explorarea realistă a conceptelor complexe. Poate fi vorba despre o relație tensionată din cauza unui dezacord dar și despre un personaj care încearcă să facă față unei pierderi care îi schimbă viața.

Cele mai frumoase carti fictiune adolescenti în viziune Emero.ro

   Carti fictiune adolescenti au un parfum special în peisajul literar. Conștientizarea sentimentelor, rebeliunea sau sexul sunt subiect care până nu demult erau tabu, împreună sau separat iar astăzi sunt ingrediente obligatorii ale acestui gen literar. Când ne raportăm la aceste carti fictiune adolescenti trebuie să fim pregătiți să ne aruncăm într-un ocean de emoții ce încercă a fi personalizate prin elemente de ficțiune.
  Un exemplu minunat, chiar dacă deja antic și dificil de înțeles de adolescenții zilelor noastre este „De veghe-n lanul de secară” a scriitorului American J.D. Sallinger, un strigăt al adolescenților împotriva ipocriziei societății Americane a anilor 50 ai secolului trecut. Din păcate atât de mult s-a schimbat societatea în acest timp încât adolescenții de astăzi au nevoie de foarte multă bunăvoință pentru a înțelege dimensiunea dramei și a trăirilor personajului. Chiar dacă la acel moment acesta a reprezentat un simbol al adolescenților rebeli din lumea întreagă.

  Preferata Emero.ro în secțiunea carti fictiune adolescenti este de departe celebra serie Harry Potter scrisă de nu mai puțin celebra autoare Britanică J. K. Rowling. Motivele noastre țin de complexitatea personajelor, ce trebuie să se accepte existența unei lumi magice, să se integreze în ea și să facă față provocărilor supra-naturale cu o candoare și o naturalețe pe care numai copii le pot avea.
  Iar prietenia care îi ajută să depășească situațiile aparent fără ieșire este cel puțin la fel de frumoasă ca a celebrilor lor vecini de clasament, Frodo Baggins și Samwise Gamgee, protagoniștii celebrei trilogii fantastice „Stăpânul Inelelor” scrise de nu mai puțin celebrul J.R.R. Tolkien. Iată cum avem un clasament dominat de literatura Britanică, cu un mic ajutor din partea celei Americane. Ne îndoim că doar un procedeu de marketing poate ridica la nivel de top creația literară, cu siguranță că aceasta este susținută de calitatea intrinsecă.

carti fictiune
carti fictiune adulti
carti fictiune adolescenti